Khamis, Mei 14, 2009

Aku dan masa...

Fuhhh.... rasa dah lama aku tak bermonolog. Bukan kerana ketandusan idea tapi kerana kesibukan kerja. Rutin kerja sentiasa menghimpit masa luang aku menjadi lebih sempit. Aku lebih banyak bermonolog sendiri dan akhirnya hanyut bersama masa, hinggakan ruang untuk aku berkongsi bisikan hati yang melintas di kotak hotak aku berlalu begitu saja. Pernah nak aku berkongsi pengalaman dengan kau tatkala aku tekad membotakkan kepala awal Mei dulu kerana dek kepanasan dunia dan kenipisan ozon tapi kerja yang jadi penghalang masa aku.

Kini baru aku dapat meluangkan masa bersama kau. Semasa tanda-tanda tingkatan usia di sebalik helaian rambut yang mengurai bak rocker otai terbongkar ketika kesuburannya diragut mesin rambut letrik. Kini terserlah dua warna rambut berbeza yang menjadi nilaian mata kau jika melihatnya. Itu kata kau... dan aku tetap aku. Jiwa aku masih seperti dulu... seperti kau jugak. Tak mahu akui masa makin menjadi singkat. Memang kehidupan umpama roda, yang patah tumbuh, yang hilang berganti dan kini aku umpamakan kehidupan bagai rambut. Dipotong atau dicukur pasti akan tumbuh kembali dan begitu la seterus sehingga tiba masa dan saatnya untuk kembali. Boleh dipelihara selama mana yang disuka dan kerat lagi. Tetap api yang tumbuh kembali tu tak seperti dulu... mungkin menjadi jarang atau bertukar warna sebagai tanda berubah usia.

Emmm... aku dan kau masih lagi punya masa dan masa itu memang kepunyaan kau dan aku. Bukan masa penentu rasa tua atau muda tapi jiwa. Jiwailah hidup selagi ada masa. Masa untuk aku dan kau berubah... menjadi lebih baik dari masa yang telah berlalu.

Masa tak perlu dikejar kerana masa pasti datang menyapa.
Masa lalu untuk diingati, Masa sekarang untuk diisi, Masa depan untuk diamati.
Masa tak mencemburui kau tapi aku yang mencemburui masa kerana masa tak pernah menoleh dan berundur ke belakang malah sentiasa maju menuju ke depan.

Akhir bisik... aku masih memperjuangkan satu impian yang mana aku sentiasa yakin aku boleh. Mungkin disebabkan masanya belum tiba maka aku belum boleh nyatakan di masa ini. Kau berikanlah sedikit masa lagi walaupun masa tak pernah memberi ruang untuk kau atau aku untuk menangguhkannya berdetik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan