Ahad, Julai 05, 2009

aku dimakan kawan...

Makan? Bukan pasal makan sampai kenyang tapi makan untuk senang. Nak hidup senang yang sekelumit dengan cara makan kawan. Kawan yang ikhlas memberi... memberi apa saja untuk berkongsi masa depan yang panjang dan luas dianiaya perjalananannya. Bukan tak redha cuma nak luah rasa kecewa. Sebenarnya aku tak sampai hati cerita keburukan orang... tapi hati ini selalu bermonolog maka aku coretkan di ruangan monolog aku ini untuk berkongsi tauladan dengan kau. Harap hati ini bakal reda dan redha menerima permainanan kawan-kawan yang makan kawan.

Aku dan dia kenal dah lama... berkawan dan bekerja di tempat yang sama. Bakat kartunnya ramai pembaca terima. Setelah berhenti (mungkin diberhentikan) tak jumpa agak lama. Hanya khabar sesekali aku terima, di bidang internet dia membina nama. Tetiba di ofis dia menjelma, tawar kebolehannya aku terima. Kerja dijanjikan tak makan masa lama, sekejap cuma tapi hingga kini dah berbulan usaha aku koma. Diikutkan hati memang tak boleh terima, berdendam dan membalasnya bukan aku punya terma. Itu hukum Tuhan yang dah tentu hukumannya adil saksama.

Ada ubi ada batas... itu bukan cara aku. Kau pun maklum maksudnya dari pembayang itu. Perumpamaan itu memang tak boleh pakai sebab dendam terpendam akan melanjutkan serta mengeruhkan keadaan. Biarkanlah ubi itu hidup walau dicampak kat mana sekalipun kerana tanpa batas ubi masih boleh hidup... hidup selagi mana ada tanah sama ada tanah halal atau tanah haram. Batas itu hanya untuk memudahkan ubi hidup subur. Batas juga ada batasannya... batas harus selalu dipelihara agar ubi berisi. Maka timbul pulak perumpamaan... Diam-diam ubi berisi.

Di sebalik diamnya, ubi akan berisi. Di sebalik kebaikan sebenarnya dalam diam(niat) ada sesuatu yang nak diisi. Matlamatnya tak mengira cara asalkan tercapai niat di hati. Asalnya mungkin murni tapi haloba menjadi ganti, segala janji sanggup dimungkiri. Mungkin bukan ini pengertian sebenar perumpamaan bahasanya tapi pengertian itu bebas diertikan oleh sesiapa. Aku dengan cara aku dan kau dengan cara kau... tapi kau juga harus setuju dan tahu cara aku sebab pengalaman baru aku dimakan kawan satu pengajaran.

Walau tak pernah minum secawan, tak pernah berlawan cuma berkawan tapi aku juga nak sama terbang mencapai awan. Jangan kerana seciput habuan dah sawan, nafsu merelakan hati ditawan... dengan syaitan menjadi kawan.

Selagi bernafsu semua boleh dibuat, hanya iman yang jadi penambat. Dengan syaitan jangan jadikan sahabat, kelak dosa dan kesal kekal menghambat. Pada Tuhan mungkin boleh memohon taubat, kemaafan aku belum tentu hati ini akan terubat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan